Kijkt u ook zo uit naar 2018?

Het jaar is omgevlogen en de kerstperiode staat alweer voor de deur. Voor mij als uw nieuwe voorzitter van de NBBU is dit ook een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Hoe heb ik de NBBU als vereniging ervaren? Hoe staan de NBBU en de leden bij andere organisaties waarmee wij samenwerken bekend? En in Den Haag? Waar hebben we ons mee bezig gehouden?

De NBBU heb ik ervaren als een fijne, goed georganiseerde club waar de behoeften en belangen van leden op nummer 1 staan. Heel belangrijk is daarbij al het werk dat de Servicedesk doet, de trainingen die worden aangeboden en natuurlijk de verschillende ledenbijeenkomsten die de NBBU organiseert. Op 14 december was ik bij de bijeenkomst over de veranderende privacywetgeving en de zaal zat bomvol. Echt een bijeenkomst waar leden behoefte aan hebben en lid van de NBBU voor zijn, hoorde ik terug. Voor hen die er niet meer bij konden zijn, op 22 januari 2018 is er nog een bijeenkomst waar u zich nog voor aan kunt melden.

In gesprekken met verschillende leden is het mij opgevallen hoe verschillend u allemaal bent en hoe verschillend u te werk gaat in de sectoren waar u werkzaam bent, in de diensten die u aanbiedt en in de markt die u bedient. Dat is mooi om te zien en te mogen ervaren. Vooral omdat ondanks deze verscheidenheid twee zaken opvallen: u bent enorm betrokken en u gaat vol voor uw vak en bedrijf. Voor sommigen geldt dat zij zich vooral richten op het wel en wee en de ontwikkeling van hun eigen vaste en flexmedewerkers, terwijl anderen de wensen van de klant meer leidend laten zijn. Wilt u hier meer over lezen dan is ‘It all begins with people, de kracht van medewerkersbetrokkenheid’, van Derick – H. Maarleveld wellicht een aanrader. Voor ons als NBBU is het in elk geval zaak om in onze dienstverlening en kennisdeling richting leden en in onze lobby recht te doen aan deze verscheidenheid en daarbij behorende verschillen in belangen. Een punt ook in de verdere ontwikkeling van de NBBU richting brede flex om heel scherp op te zijn.

Dankzij de gesprekken en werkbezoeken die ik het afgelopen jaar heb gehouden kan ik de punten die ik in gesprekken met mensen van het UWV, arbeidsmarktregio’s, ambtenaren, Tweede Kamerleden en bewindspersonen namens u aan de orde stel met praktijkvoorbeelden illustreren.
Er wordt in de media en politiek te vaak negatief over flex gesproken en dat steekt u. En terecht! Wat u veel minder hoort en ik u nu wil teruggeven is dat er ook veel waardering van organisaties als UWV, werkgeversservicepunten en verschillende ambtenaren is. Een uitspraak die gedaan is, illustreert dit mooi: “Als we alleen voor vaste banen zouden gaan, dan zitten er heel veel mensen in een uitkering!” U ziet dat ook terug in de politiek en het regeerakkoord waarin de vier coalitiepartijen uitspreken dat de flexibele arbeidsmarkt een groot goed is. Voor ons als NBBU is het zaak om het belang van uw werk voor de BV Nederland nog breder onder de aandacht te brengen. Met name in de Tweede Kamer zetten we er een extra tandje bij.

Ook wil ik de politiek en onze leden wat dichter bij elkaar brengen, zodat er meer inzicht komt en begrip is voor het belang van elkaars werk. Er komt binnenkort op onze website een uitnodiging te staan om een bezoek aan de Tweede Kamer te brengen. U krijgt een rondleiding door het prachtige Tweede Kamergebouw en kunt in gesprek met een Tweede Kamerlid dat Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de portefeuille heeft. Er kunnen maximaal 50 leden mee, dus houd de website van de NBBU in de gaten.
Voor mij is het een genoegen en eer om uw voorzitter te zijn. Wat een mooie en dynamische branche is dit toch. Ik zie ernaar uit om er voor en met u tegenaan te gaan in 2018! Graag wens ik u met uw dierbaren een hele fijne kerst en een gezond, gelukkig en succesvol 2018 toe!

Brigitte van der Burg
Voorzitter NBBU

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *